Pieterskerk in standaardwerk 100 iconische kerkinterieurs van Nederland

Op 20 juni jl. is in de Thomaskerk te Amsterdam het boek Kerkinterieurs in Nederland gepresenteerd. Dit unieke standaardwerk, waarin voor het eerst 100 uitzonderlijke Nederlandse kerkinterieurs worden belicht, is een initiatief van Museum Catharijneconvent en kwam tot stand door intensieve samenwerking met de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en diverse kerkelijke partners en erfgoedinstellingen. Het eerste exemplaar is aangeboden aan Jet Bussemaker, minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en aan vertegenwoordigers van de Nederlandse kerkgenootschappen, waaronder de Protestantse Gemeente Breukelen. 

Kerken zijn de landmarks van ons landschap. Al meer dan duizend jaar zijn zij onlosmakelijk verbonden met het Nederlandse dorps- of stadsgezicht. De aandacht gaat  vaak uit naar de buitenkant, terwijl er juist vanbinnen zoveel te genieten valt. Van de middeleeuwse parel in Groningen tot de katholieke kathedraal in het zuiden, van neogotische pracht en praal tot strakke, betonnen wederopbouw. De rijkdom en diversiteit die ons land kent is indrukwekkend. Museum Catharijneconvent, het nationaal kenniscentrum voor religieus erfgoed, geeft die binnenkant nu de aandacht die hij verdient, door maar liefst honderd beeldbepalende interieurs uitgebreid in het zonnetje te zetten. 

Kerkinterieurs in Nederland is een ontdekkingstocht langs katholieke en protestante kerken en joodse synagogen, waarin architecten en kunstenaars door de eeuwen heen hun ideeën op indrukwekkende en vaak verrassende wijze hebben vormgegeven. Alle 100 kerkinterieurs zijn op artistieke wijze in beeld gebracht door fotograaf Arjan Bronkhorst. Het boek wordt uitgegeven door WBOOKS, bevat 396 pagina’s en circa 400 afbeeldingen, en het kost € 49,95.